Curaçao is, als eiland op een strategische locatie en met een natuurlijke haven, uiteraard altijd sterk verbonden geweest met de zee. Het is al heel lang een belangrijk centrum voor de handel over zee. Het Maritiem Museum is gevestigd in een fraai landhuis dat in 1729 werd gebouwd aan het Waaigat, vlak bij de drijvende markt. In 1988 brandde het tot de grond toe af, maar is daarna mooi gerestaureerd. Er werden allerlei maritieme details toegevoegd, zoals een loopplank, patrijspoorten en relingen. Het gebouw sluit naadloos aan op de expositie.
Bezoekers worden meegenomen op een ontdekkingsreis langs ruim 500 jaar maritieme geschiedenis van Curaçao. Die begint met de komst van de Spanjaarden (in 1499), en gaat via de stichting van de Nederlandse West-Indische Compagnie (1634) naar de moderne tijd toen het eiland zich ontwikkelde als een marinebasis en centrum voor olieraffinage. U ziet er modellen van oude schepen, oude zeekaarten (de oudste dateren uit de 16e eeuw) en navigatieapparatuur. Met moderne audiovisuele presentaties wordt de maritieme historie van het eiland verder belicht.
Een aparte afdeling is gewijd aan het schip ‘De Alphen’. Dit Nederlandse marinefregat ontplofte in 1778 in de haven van Willemstad. In 1984 werd begonnen met het bergen van de overblijfselen van het schip: kanonnen, navigatieapparatuur, kruiken, keramiek en flessen.
Verder is er in het museum aandacht voor de olie-industrie die zo’n belangrijke rol speelt in de lokale economie. In 1918 werd de eerste raffinaderij geopend voor de raffinage van Venezolaanse olie. In het museum staat een werkend model (7 bij 3 meter) van een olieraffinaderij.
Het Maritiem Museum organiseert verder boottochten door de haven. Die vertrekken vanaf het gezellige caféterras in Cubaanse stijl.
Openingstijden | |
Betaalwijze |