Als uitgangspunt werken wij met beginselen van de pedagogiek van Reggio Emilia. Deze pedagogische stroming is afkomstig uit Italië.
Een belangrijk uitgangspunt in deze pedagogiek is, dat elk kind (ieder mens!) honderd talen tot zijn beschikking heeft. Het is aan ons om kinderen met al deze talen in aanraking te brengen door (samen met hen) te bewegen, kleien, knutselen, tekenen, zingen, lezen ….. en nog veel meer. Alleen dan kan elk kind het beste van zichzelf laten zien.
Elk kind is rijk en competent. Dit betekent niet dat het kind alles al kan, maar dat het alle instrumenten in huis heeft om zichzelf en de wereld te leren kennen. Dit kindbeeld staat dus recht tegenover het (door vele gehanteerde) beeld dat een kind zwak is en daarom bescherming nodig heeft. Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren en zich ontwikkelen. Een kind wil niet onderwezen worden, maar uitgedaagd tot leren. Dit houdt in dat een pedagogisch medewerker er voor moet waken het kind “de al ontdekte wereld” aan te bieden. Zij hebben de taak te stimuleren en een stapje verder te gaan. Hierdoor worden ze meer begeleider dan pedagogisch medewerker.
Een ander belangrijk uitgangspunt van Reggio Emilia is respect. Om vanuit het kind te kunnen werken, moet de pedagogisch medewerker oog hebben voor de eigen, unieke wijze waarop het zich ontwikkelt en hem hierin respecteren. Het gaat er niet om wat een kind nog niet is, en nog niet kan, maar om wat het kind al wel is en kan!
De ontwikkeling van ieder kind is anders, dus moet de pedagogisch medewerker goed kijken. Het documenteren (maken van foto’s, het opschrijven wat een kind zegt en doet) maakt het luisteren zichtbaar.
Openingstijden | |
Betaalwijze |